Da li je brzo učenje engleskog jezika za početnike moguće?

učenje engleskog jezika sa izgovorom i prevodom

Poznavanje engleskog jezika jedna je od ključnih prednosti za pronalaženje posla i napredovanje u karijeri. Da bi ste naučili engleski jezik neophodno je da prethodno odaberete odgovarajuću metodu. U nastavku ćemo da vam predstavimo najbolje metode i savjete za brzo učenje engleskog jezika.

brzo učenje engleskog jezika

3 osnovne metode za brzo učenje engleskog jezika

Prvo što svima pada na pamet jeste škola. Većina nas u školi ima ili je imala obavezan engleski jezik. No, to nije jedna od metoda za brzo učenje engleskog jezika koju ćemo vam mi predstaviti.

Prva metoda o kojoj će biti govora je kurs engleskog jezika. Obično traje nekoliko mjeseci po nivou. Većina kurseva ima 6 nivoa. Nastava se održava u grupama i svi polaznici kursa imaju iste uslove rada. Pojedine škole engleskog jezika omogućavaju vam da učite engleski putem interneta, odnosno takozvanih online kurseva.

Druga metoda uključuje aplikacije za brzo učenje engleskog jezika. Namijenjene su početnicima i onima koji žele da prošire svoj vokabular. Postoje licencirane aplikacije kod kojih se učenje engleskog jezika odvija putem interneta.

Treća i definitivno najpopularnija metoda za brzo učenje engleskog jezika zove se Pingulingo. U pitanju je knjiga koja vam omogućuje da učite engleski brzo i lako gdje god da se nalazite i kad god želite. Uz ovu knjigu možete da savladate engleski jezik bez obzira na godine ili predznanje. Mogu da je koriste čak i djeca uzrasta od 4 do 12 godina. Pomoći će vam da usvojite preko 200 novih riječi i izraza svakodnevno.

učenje engleskog jezika sa izgovorom i prevodom

Engleska abeceda i brzo učenje engleskog jezika

Brzo učenje engleskog jezika ne bi bilo moguće ako na vrijeme ne savladate osnove engleskog jezika. Engleska abeceda ili alfabet je prvo što morate da savladate ako vas zanima brzo učenje engleskog jezika.

Engleska abeceda se sastoji od 26 slova. Za razliku od većine jezika, specifična je jer se izgovor slova razlikuje od načina na koji se ona pišu.

Pravila pisanja brojeva na engleskom jeziku!

Jedna od prvih stvari koje ćete naučiti u engleskom jeziku jesu brojevi. Bez obzira jesu li se odučili da upišu kurs engleskog jezika ili da engleski uče putem interneta, svi se uglavnom koncentrišu samo na to da nauče nazive brojeva. Međutim, postoji mnogo stvari vezanih za brojeve na engleskom na koje ne obraćamo pažnju.

Na primjer, čak i ako učite engleski putem interneta možete saznati da se redni brojevi pišu bez tačke. Umjesto tačke pišu se dva slova u gornjem desnom uglu iznad brojeva (1st, 2nd, 3rd, 4th). Kada su u pitanju dvocifreni redni brojevi gleda se samo druga brojka (21st).

S druge strane, kada su u pitanju glavni brojevi, odnosno osnovni brojevi na engleskom od 1 do 9, oni se u rečenicama pišu slovima, dok se brojevi preko 9 pišu brojevima.

brzo učenje engleskog jezika za početnike

Top 10 savjeta za brzo učenje engleskog jezika!

  • Postavite realna očekivanja
  • Napravite plan i držite ga se
  • Koristite svaki trenutak da primjenite naučeno
  • Stavite fokus na komunikaciju
  • Ponavljanje je ključ uspjeha
  • Pravite asocijacije
  • Nemojte sve prevoditi
  • Putujte
  • Upoznajte kulturu jezika kojeg učite
  • Prihvatite greške

Postavljanjem realnih očekivanje nećete odustati već na prvoj prepreci. Neka vam svaka lekcija bude cilj za sebe.

Učenje engleskog jezika zna da bude naporno zbog dosta pravila koje ovaj jezik sadrži. Zato je važno da prije samog učenja napravite plan, odredite prioritete i vrijeme učenja. Držite se tog rasporeda jer odlaganjem možete da povećate stepen zaboravljanja.

Bez obzira jeste li naučili neku novu riječ ili pravilo engleskog jezika pokušajte to primijeniti. Naučeno koristite u razgovoru i pisanju.

Engleski jezik se najbolje uči kroz komunikaciju. Putem društvenih mreža možete da pronađete prijatelje s kojima ćete moći redovno da vježbate.

Iako svi mi u startu kažemo da ćemo zaista svakog dana odvojiti vrijeme da vježbamo i da ponovimo naučeno, obaveze ili lijenost nas u većini slučajeva spriječe. Svakog dana je dovoljno da odvojite pola sata za učenje stranih jezika.

kurs engleskog jezika i škola stranih jezika

Asocijacije su važan dio učenja jezika. Mogu da vam dodatno pomognu jer naš mozak s lakoćom pamti asocijacije, lako vezuje riječi za slike i događaje. Zato kada počnete da učite engleski pokušajte da za svaki novi pojam ili temu vežete neku asocijaciju i na taj način brzo učenje engleskog jezika će postati još brže!

Engleski jezik je veoma specifičan i ne možete bukvalno sve da prevodite. Koncentrišite se na usvajanja fraza jezika kojeg učite te pokušajte da ih primijenite u razgovoru. To najbolje možete da uradite gledajući filmove koji umnogome mogu da vam olakšaju učenje engleskog jezika. U filmovima možete da vidite i kako su fraze upotrijebljene u rečenici.

Spakujte kofere. Putovanje je izvrsna prilika da primijenite naučeno i da dodatno usavršite svoje znanje engleskog jezika u razgovoru sa strancima. Ovo je najbolji savjet za brzo učenje engleskog jezika koji neko može da vam da.

Učiti jezike je divno. Poznavanje bilo kog stranog jezika omogućuje vam da naučite dosta toga o njihovim običajima, kulturi i istoriji. To se nadovezuje na prethodni savjet jer je putovanje ujedno i najbolji način da dođete u kontakt sa drugim kulturama. 

Još jedan jako bitan savjet jeste da zapamtite da svi griješimo. Prihvatite svoje greške i potražite način kako da ih prevaziđete, ali ne dozvolite da vam previše okupiraju pažnju.

Sada vam jedino preostaje da izaberete odgovarajuću metodu za brzo učenje engleskog jezika. Ako želite da naučite engleski jezik brzo i sigurno, onda znate što vam je činiti.

Naučite engleski jezik brzo i lako te razgovarajte sa strancima bez psihološke barijere!

Leave a Reply